Μεταξοτυπία με την τεχνική της χρωματικής εξομοίωσης


Από τις πρώτες μας δημοσιεύσεις, τονίσαμε ότι η μεταξοτυπία αποτελεί μια τέχνη υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλου βαθμού πολυπλοκότητας. Ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει όσο προσπαθείς να πετύχεις ιδιαίτερα απαιτητικές στάμπες όπως αυτή στο tee Natural Sound. Σε αυτή την δημοσίευση θα γνωρίσουμε την τεχνοτροπία της χρωματικής εξομοίωσης.

Η χρωματική εξομοίωση χρησιμοποιείται κατά βάση για την εκτύπωση πολύπλοκων θεμάτων σε ανοιχτόχρωμα ή σκουρόχρωμα υφάσματα. Η διαδικασία ξεκινάει με το διαχωρισμό της εικόνας σε κάποια βασικά χρώματα Pantone®. Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει στο Photoshop ή σε εξειδικευμένο λογισμικό που καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της μεταξοτυπίας.


Η διαδικασία του διαχωρισμού είναι πολύ απαιτητική και καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τελική εικόνα του θέματος πάνω στο ύφασμα. Κάθε χρώμα έχει μια διαφορετική τονική απόδοση. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει η ίδια ένταση του χρώματος σε κάθε σημείο του θέματος.


Το πρώτο χρώμα –το οποίο χρησιμοποιείται ως «λευκό υπόστρωμα» -παρόλο που δεν αποτελεί βασικό χρώμα του τελικού θέματος χρησιμοποιείται ως βάση που θα ενισχύσει την φωτεινότητα των υπόλοιπων χρωμάτων.


Το μαύρο χρώμα στην συνέχεια αποκαλύπτει το περίγραμμα του θέματος και δημιουργεί την βάση στην οποία τα επόμενα τρία χρώματα θα αλληλοεπιδράσουν ώστε να διαμορφωθεί η τελική εκτύπωση.


Το κόκκινο χρώμα ένα αρχικά φαίνεται πως καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του θέματος, στην συνέχεια συνδυάζεται με το κίτρινο και δημιουργεί διαφορετικές αποδώσεις χρωμάτων.


Το γαλάζιο χρώμα συμπίπτει σε ελάχιστα σημεία με το προηγούμενο χρώμα. Χρησιμοποιείται για να αποδώσει ένα μωβ τόνο στο θέμα καθώς και για να συνδυαστεί με το επόμενο και τελευταίο χρώμα.


Τέλος, το κίτρινο ως τελευταίο χρώμα αλληλεπιδρά τόσο με το κόκκινο όσο και με το γαλάζιο για να αποδώσει πορτοκαλί και πράσινους τόνους αντίστοιχα.
Natural Sound
Natural Sound γυναικείο

Η σωστή χρωματική απόδοση της τελικής εκτύπωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ρευστότητα των μελανιών, οι γωνίες και η ταχύτητα των κεφαλών εκτύπωσης. Αποτελεί μια από τις πιο απαιτητικές μεθόδους εκτύπωσης και απαιτεί αρκετές ώρες εξοικείωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου